Uttalande med anledning av uppgifter i media

Med anledning av uppgift i media – Madickengården återinvesterar 91% av vinsten för att utveckla arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I dag har tidningen UNT publicerat en artikel kring Madickengårdens verksamhet. Det som framförs i tidningen ger en ensidig bild av verksamheten. Madickengården har besvarat flertal frågor från tidningen, trots det så har vårt bemötande fått en mycket begränsad del av artikeln. Därför önskar vi att klargöra vissa felaktigheter.

Madickengården bedriver skyddat boende och konsultativa familjehem anpassat för vuxna, barn, kvinnor, män och icke-binära som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en verksamhet som har växt fram ur många års arbete med hedersrelaterade frågor och som grundades för att tillhandahålla skyddade boenden med specialistkunskap om hedersrelaterat våld och förtryck.

När Madickengården grundades låg verksamheten under den ideella föreningen TRIS regi – i dag är dock verksamheterna separerade sedan flera år tillbaka. Anledningen till detta är att en ideell verksamhet har vissa krav om öppenhet – något som i grunden är bra. Däremot kräver en verksamhet som tillhandahåller skyddade boenden en hög sekretess för att de placerade ska vara säkra. För att kunna upprätthålla högsta möjliga skydd för våldsutsatta individer togs beslutet att inte bedriva skyddat boende för hedersvåldsutsatta i ideell regi utan i bolagsform. Madickengården har aldrig bedrivits med stöd från någon volontär.

Anledningen till att grundarna önskat att inte ställa upp på en fysisk intervju är på grund av att de har skyddade personuppgifter som resultat av att de har en mycket stor hotbild riktade mot sig. Det krävs aktiv medverkan från individer som beviljas skyddade personuppgifter att vidta nödvändiga åtgärder i upprätthållandet av det personliga skyddet, tex. att inte exponera sig medialt. UNT har valt att publicera grundarnas bilder och namnuppgifter trots detta. Madickengårdens anställda Alice svarar på frågorna i rollen som pressansvarig, och givetvis är svaren förankrade med ledningen.

Den bild som tecknas i tidningen skapar intrycket att Madickengårdens främsta syfte är ekonomisk vinst. Hela 91% av vinsten, mellan år 2020 och 2022, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet. Den absoluta kärnan i vår verksamhet är att skydda de individer vars grundläggande mänskliga rättigheter kränks då de blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Vi vet att hedersrelaterat våld och förtryck motverkar individers integrationsmöjligheter. Därför lägger vi vårt fokus på att förbereda den placerade för livet efter skydds- och stödinsatser och vi är mycket stolta över att 8 av 10 placerade går vidare från Madickengården till arbete eller studier.

Våra tjänster upphandlas på marknadsmässiga villkor då uppdragsgivarna anser att vi är lämpliga att sköta dessa komplexa ärenden. Dokumenterade teoretiska kunskaper och flera års erfarenhet av hedersrelaterade frågor och arbete inom området har gett oss rätt förutsättningar för att bedriva en effektiv och professionell verksamhet. 


Nedan finns våra svar på UNT:s frågor

Varför har ni bildat aktiebolag och driver den akuta verksamheten med placeringar där?

En ideell förening har tydliga krav på öppenhet – något som i grunden är bra. Men när man bedriver en verksamhet som tillhandahåller skydd och säkerhet för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, vilket Madickengården gör, ställs höga krav på sekretess för att placerade individers skydd ska kunna säkerställas och för att minimera risk för obehörigt röjande. Madickengården drivs i bolagsform för att minimera exponering samt för att upprätthålla högsta möjliga sekretess och skydd för våldsutsatta men även för våra medarbetare och andra aktörer som kommer i kontakt med de våldsutsatta individerna.

Ni gör en vinst i bolaget på nästan 60 miljoner kronor. Vinstmarginalen är över 60 procent. Förklara hur det kan bli så mycket pengar över i vinst?

Lönsamhet är en förutsättning för att kunna bedriva en väl fungerade och kvalitativ verksamhet. Om en verksamhet inte går med överskott så går den med underskott, vilket i praktiken innebär att verksamheten inte drivs effektivt. Vi sätter alltid kvalitet först och det är grunden till en verksamhet som levererar överskott över tid. Majoriteten av överskottet, hela 91%, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet som skyddar individer mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Våra tjänster upphandlas på marknadsmässiga villkor då uppdragsgivarna anser att vi är lämpliga att sköta dessa komplexa ärenden. I vår verksamhet finns både lång erfarenhet och dokumenterad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck bland barn, unga och vuxna. Vi har en beprövad arbetsmetod som genererar en effektiv verksamhet av mycket god kvalitet. Vi är ledande inom skydd och säkerhet och har utöver dokumenterade kunskaper också kulturkompetens som är en ovärderlig tillgång och komplement i vårt skyddsarbete. Det är därför uppdragsgivare väljer att anlita oss som utförare.

Ni har beslutat om utdelning till aktieägarna om 40 miljoner kronor i bolaget och drygt 5 i moderbolaget. Till vem går de pengarna och hur ska de användas?

Detta är en koncernintern utdelning till moderbolaget som står för inköp och kostnader för fastigheterna som Madickengården använder vid skyddsplaceringar. Den koncerninterna utdelningen går således till att expandera verksamheten i form av inköp av fastigheter, renoveringar och anpassningar av fastigheter, etablera nya regionala kontor i andra delar av landet och till att bredda verksamheten till att omfatta andra typer av social omsorg. Det finns mycket kvar som vi vill göra för att fortsatt utveckla verksamheten, därför har ca 91% av vinsten avseende år 2020, 2021 och kvartal 1 2022 återinvesterats i verksamheten. Moderbolaget delade hösten 2022 ut totalt ca 5,5 miljoner kronor i utdelning, fördelat på hälften var till de båda ägarna, vilket är första gången bolagen har gett en utdelning till huvudägarna som har överstigit schablonbeloppet.

Hur tror ni att kommunerna reagerar på de här uppgifterna?

Vi är mycket stolta över vårt arbete mot hedersrelaterat förtyck och våld. I dagsläget har ett stort antal uppdragsgivare frivilligt valt oss på marknadsmässiga villkor för att de anser att vi är lämpliga att sköta uppdraget. Hösten 2022 är första gången Madickengården har gett en utdelning till ägarna som har överstigit schablonbeloppet på 180 000 kronor, resterande 91% av vinsten återinvesteras i verksamheten. Vi är stolta över att driva en så framgångsrik verksamhet som gör något så viktigt som att skydda människor utsatta för hedersrelaterat våld och tvångsgiften – det tror vi även att kommunerna som vi samarbetar med är.

Hur förklarar ni omsättningen på 96 miljoner kronor. Vad ryms där?

Madickengårdens årsredovisningar är offentliga och däri framgår att intäkterna avser de tjänster vi tillhandahåller våra uppdragsgivare. I takt med att vi har blivit alltmer erkända och etablerade som en ledande aktör inom skydd och säkerhet för personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck så väljer många uppdragsgivare att anlita oss. Dokumenterade teoretiska kunskaper och flera års erfarenhet av hedersrelaterade frågor och arbete inom området har gett oss rätt förutsättningar för att bedriva en effektiv och professionell verksamhet av mycket god kvalitet. 

Madickengården har inte haft någon revisor förrän efter senaste årsredovisningen. Varför?

Madickengården har haft en och samma revisor anlitad i bolaget sedan dess bildande. I takt med att verksamheten har växt har vi ändrat bolagsordningen så att krav på revisor numera finns samt även registrerat denne vid Bolagsverket. Revisorn har varit med på hela resan och känner verksamheten väl.

Bolaget äger i dag två Volvo XC90. Varför behövs de? Vem kör dem?

Fordonen som ägs av bolaget är tjänstebilar och används av personer i verksamheten för transport till och från arbetsplatsen, skyddade boenden och hämtning och lämning av placerade individer som är i behov av skydd och säkra transporter.

Hur ser ni på att det är samma personer som företräder både föreningen och bolagen? Borde ni inte släppa in någon extern part? Mariet har exempelvis varit verksamhetschef och kassör samtidigt i Tris.

Det är inget märkligt. Grundarna av TRIS startade den ideella verksamheten 2002. Efter många års arbete med hedersrelaterade frågor insåg de att det fanns behov av en akut verksamhet som skyddar individer nischat för barn, unga och vuxna som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Då information om placerade individer är av största sekretess är det inte lämpligt att bedriva skyddade boende i en ideell förening eftersom de kan utsätta placerade individer för onödig risk. Vi skulle snarare säga att det är en fördel att verksamheterna delvis har samma företrädare då kunskapsutbytet mellan TRIS och Madickengården utvecklar båda verksamheterna.

Blir det inte ett problem med lojalitet när man driver en sådan här verksamhet i bolagsform? Var ligger lojaliteten först och främst, hos kvinnorna eller hos bolaget som ska göra vinst?

Kärnan i vår verksamhet är att skydda de individer - inte bara kvinnor utan även de barn, män och icke-binära - vars grundläggande mänskliga rättigheter kränks då de blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengården är en av de få verksamheter i Sverige med så pass omfattande dokumenterade kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck. Under flera år har vi byggt upp en social omsorgsverksamhet med nära samverkan med uppdragsgivare runt om i landet, som anser att vi är lämpliga att sköta dessa komplexa uppdrag. Den absoluta merparten av vinsten, 91%, återinvesteras för att utveckla och utöka Madickengården. Vi lägger stort fokus och arbete på att förbereda den placerade för livet efter skydds- och stödinsatser. Vi är mycket stolta över att 8 av 10 placerade går vidare från Madickengården till arbete eller studier och blir integrerade i majoritetssamhället. Det ser vi inte som ett problem.

Alternativet till bolagsform hade varit att bedriva den skyddande verksamheten i en ideell förening – något som är problematiskt med tanke på att information om placerade är av största sekretess och en ideell förening på grund av sin öppenhet inte kan uppfylla säkerhetskravet avseende individer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Hur ser era framtidsplaner för Tris respektive Madickengården och bolaget ut?

Framtidsplanerna för Madickengården och bolaget är att expandera verksamheterna då det tyvärr finns fler personer som är i akut behov av skydd än vad vi i dagsläget kan bistå.

Föregående
Föregående

Uttalande med anledning av uppgifter i media (230215)

Nästa
Nästa

Skärpt lagstiftning sedan 1 juli 2020