Ny nationell kartläggning om bortförda personer i en hederskontext

Många bortförda barn riskerar barnäktenskap.

Många bortförda barn riskerar barnäktenskap.

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck har publicerat kartläggningen Nationell kartläggning. Bortförda personer i en hederskontext samt barn som uppges vara gifta – under 2019 som visar att 199 personer mestadels barn, fördes bort från Sverige 2019 utifrån hedersrelaterade anledningar.

Nationella kompetensteamets kartläggning är en totalundersökning bland samtliga 290 kommuner i Sverige. Sammanlagt har 192 kommuner, socialtjänst respektive skol-/utbildningsförvaltning svarat på två olika enkäter. Då långt ifrån alla kommuner svarat så det är rimligt att anta att det finns ett mörkertal.

Kartläggningen är viktig då det är den första i sitt slag som ger en bild av antalet individer som ryckts bort från sitt sammanhang och med stor sannolikhet utsatts för brott. Dessa individer, varav 172 är barn, är i stor beroendeställning till sina omsorgspersoner och har mycket begränsade möjligheter att larma myndigheter för att få stöd och skydd. Väl utomlands är deras chanser att få hjälp näst intill omöjligt.

En annan utsatt målgrupp som är i stor beroendeställning till nära omsorgspersoner är barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. En rimlig fråga är hur stor andel av nämnda 199 bortförda individer har en intellektuell funktionsnedsättning?

Nationella kompetensteamets kartläggning omfattar inte nämnda målgrupp men TRIS kartläggningar Trippelt utsatt – En kartläggning av hedersrelaterat förtryck och våld bland ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning respektive Gömd och Glömd. Hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna med intellektuell funktionsnedsättning visar att personer, barn såväl som vuxna med intellektuell funktionsnedsättning utsätts för barn- eller tvångsäktenskap där risken för bortförande med stor sannolikhet är stor.

I den nationella kartläggningen uppger medverkande kommuner i 11 procent barn- eller tvångsäktenskap som den huvudsakliga orsaken till bortförandet och i 16 procent av fallen uppger kommunerna uppfostringsresa som bakomliggande orsak. I en majoritet av fallen har kommunerna uppgett att de inte vet vilken som är den huvudsakliga orsaken till bortförandet.

Föregående
Föregående

Livet efter skyddat boende

Nästa
Nästa

TRIS lanserar rapporten Gömd & Glömd