Madickengårdens svar på Gefle Dagblad

Sammanfattande inlägg som svar på uppgifter i media.

Under veckan har både UNT och Gefle Dagblad rapporterat om Madickengårdens verksamhet i allmänhet och mer specifikt ett familjehem. Tyvärr framkommer uppgifter som är direkt felaktiga eller har tagits ur sitt sammanhang. Därför önskar vi att klargöra vissa felaktigheter.

Det enskilda fallet som tas upp i media handlar om en extraordinär och extremt ovanlig situation. Alla familjehem kontrollerats noggrant av både oss och kommunen innan placering sker. I just detta fall upptäckts det vid en uppföljning att familjehemmet i samband med flytt inte fullt ut uppfyllt sin informationsskyldighet om vilka som är folkbokförda på adressen. Det tar vi på största allvar och ser som mycket beklagligt. Så fort detta upptäcktes tog Madickengården kontakt med berörda kommuner, den placerade flyttades, samarbetet med familjehemmet avslutades och vi inledde en intern utredning för att stärka våra rutiner. För att säkerställa högsta möjliga kvalitet och säkerhet har vi förstärkt våra befintliga rutiner med flera åtgärder. 

Vi önskar även att bemöta kritiken som en socialchef riktar mot verksamheten. Vi upplever nämligen att kritiken visar på en logisk motsägelse. Socialchefen uttrycker oro över långa placeringstider, samtidigt som det framkommer att kvinnorna i fråga fortfarande är i behov av skydd och fortsätter vara placerade på andra ställen efter att ha lämnat vår verksamhet. Detta understryker att behovet av skyddsinsatser kvarstår och att kvinnornas vistelse hos Madickengården var en nödvändig del av deras skyddsprocess, något även Gävle kommun erkänner genom sina omplaceringar.

Tyvärr används även termen "gisslansituation" för att beskriva klienternas tid i verksamheten, något vi tycker är både oprofessionellt och felaktigt. Åtta av tio klienter går vidare till studier eller arbete efter deras tid hos oss – det är ett tydligt bevis på att åtgärderna ger resultat. Klienternas egna positiva uttalanden om sin vistelse hos oss visar även att vi lyckats skapa en stödjande miljö som främjar deras utveckling.

Vi är stolta över Madickengårdens höga kvalitet som vid kontroll visar att majoriteten av klienterna är mycket nöjda med de insatser och det bemötande de mottagit. Många kvinnor fortsätter dessutom att kontakta oss efter avslutad placering, i synnerhet kvinnor som behöver omplaceras. Hedersvåldsutsatta kvinnor från Gävle kommun utgör inget undantag. Kvinnorna söker vidare stöd och tillgång till vår expertis, speciellt inom hedersrelaterat våld och förtryck. Denna särskilt sårbara grupp står ofta inför unika utmaningar som kräver fortsatt kvalitativt stöd, något som vi är stolta att vi kan hjälpa till med tack vare vår 20-åriga erfarenhet av arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

För transparens finns nedan de svar som vi har försett redaktionen på Gefle Dagblad med:

Det enskilda fallet som tas upp i media handlar om en extraordinär och extremt ovanlig situation. Alla familjehem kontrollerats noggrant av både oss och kommunen innan placering sker. Vid första kontrolltillfället var familjehemmet folkbokförd på en annan adress utan några som helst kopplingar till den brottsdömda mannen i fråga. Vid en uppföljning som görs senare av en annan kommun och Madickengården upptäcks att familjehemmet i samband med flytt inte fullt ut uppfyllt sin informationsskyldighet om vilka som är folkbokförda på adressen. Det tar vi på största allvar och ser som mycket beklagligt. 

Så fort detta upptäcktes tog Madickengården kontakt med berörda kommuner, den placerade omplacerades, samarbetet med familjehemmet avslutades och vi inledde en intern utredning för att stärka våra rutiner. Vi vill vara väldigt tydliga med att den placerade individen aldrig har bott tillsammans med en brottsbelastad person. Vi kan konstatera att en annan individ har varit folkbokförd på adressen, men aldrig bosatt. Däremot nådde inte denna information oss i enlighet med våra rutiner, vilket vi ser allvarligt på. För att säkerställa högsta möjliga kvalitet och säkerhet har vi förstärkt våra befintliga rutiner med flera åtgärder. 


Hur kommenterar ni UNT:s granskning?

Artikeln i fråga är väldigt dramatiskt tillspetsad, presenteras på ett mycket vinklat sätt och innehåller tyvärr uppgifter som är direkt felaktiga eller tagits ur sitt sammanhang. Vi upplever att mycket av det som framförs i tidningen är subjektivt och tyvärr ger en förvrängd bild av verksamheten och verkligheten. Så fort det uppdagades att ett familjehem inte uppfyllt sin informationsskyldighet, agerade Madickengården omedelbart genom att informera berörda kommuner, flytta den placerade personen, avsluta samarbetet med det aktuella familjehemmet och vi inledde en intern utredning för att ytterligare förstärka våra rutiner. Det är viktigt att betona att den placerade personen aldrig har bott med någon som är brottsbelastad.

 

Hur ser ni på att Gävle (och andra kommuner) har dragit sig ur samarbetet med er, bla efter att en kvinna hamnat i ett familjehem med kriminell koppling?

I detta specifika fall har familjehemmet hyrt en bostad av en person som vid tillfället avtjänade ett straff, men det är viktigt att poängtera att familjehemmet inte på något sätt haft något samröre med kriminalitet. Alla familjehem kontrollerats noggrant av både oss och kommunen innan placering sker. I detta fall kan vi däremot konstatera att familjehemmet brustit i sin informationsskyldighet, något vi ser mycket allvarligt på.

Socialnämnden har i dessa situationer samma ansvar för placerade i konsulentstödda familjehem som för de som är placerade i ett hem som kommunen själv har rekryterat. I detta avseende behöver även Gävle kommun titta på sitt utredningsansvar. Viktigt att komma ihåg är att kommunen har tillgång till andra system, som ger dem större möjligheter att få direkt information från andra myndigheter. Vi har tyvärr inte tillgång till nämnda direktkontakt och är i många fall helt beroende av att våra familjehem är öppna och ärliga med hur deras situation ser ut. Med det sagt, så kontrollerar vi alltid det som kan kontrolleras och vi har skärpt våra rutiner ytterligare.

Så fort felaktigheten uppmärksammades tog Madickengården kontakt med berörda kommuner, den placerade flyttades, samarbetet med familjehemmet avslutades och vi inledde en intern utredning för att stärka våra rutiner. När incidenten uppdagades hade vi en dialog med Gävle kommun och samarbetet fortlöpte en tid därefter. Vi ser det givetvis som tråkigt att kommunen nu har valt att säga upp samarbetet - speciellt då vi vet att vår verksamhet har skyddat många utsatta för hedersförtryck i området. Däremot känner vi oss trygga med vår hantering av situationen och vi har förstärkt våra befintliga rutiner för att ytterligare stärka säkerheten. 

 

Ser ni själva några brister som gjorde att detta kunde ske?

I många fall är vi helt beroende av att våra familjehem är öppna och ärliga med hur deras situation ser ut. Alla familjehem har informationsskyldighet för att säkerställa den placerades trygghet. Vi kontrollerar alltid det vi kan kontrollera och har regelbundna uppföljningar. Socialnämnden i Gävle kommun har likaså ett långtgående utredningsansvar och lagstadgad uppföljningsskyldighet avseende vården. I det specifika fallet skedde en flytt efter att vi genomfört vår första kontroll och innan det var dags för den regelbundna uppföljningen. Vi har nu stärkt våra rutiner och en policy har implementerats där familjehemmen omedelbart ska rapportera alla förändringar i boendeförhållanden, inklusive ändringar i hyresavtal eller boendesammansättning, till sin familjehemskonsulent. 

 

Har ni vidtagit några åtgärder för att det inte ska hända igen?

För att säkerställa högsta möjliga kvalitet och säkerhet har vi förstärkt våra befintliga rutiner med bland annat följande specifika åtgärder:

  • Utökad detaljerad initial kontroll: Vid inledningen av varje familjehemsutredning genomförs en omfattande kontroll av familjehemmets folkbokföringsuppgifter. Detta inkluderar verifiering av identitet och adress för alla individer som är registrerade på den aktuella adressen. Vid ändring av adress vid tex flytt säkerställa att ändring av folkbokföringsadressen verkligen har registrerats vid Skatteverket.

  • Regelbunden uppföljning: Vi har rutiner för regelbunden uppföljning och granskning av familjehemmets boendeförhållanden. Detta innebär kvartalsvisa kontroller för att säkerställa att inga förändringar har skett som påverkar lämpligheten av bostaden.

  • Förbättrad kommunikation: En policy har implementerats där familjehemmen omedelbart ska rapportera alla förändringar i boendeförhållanden, inklusive ändringar i hyresavtal eller boendesammansättning, till sin familjehemskonsulent. Vidare ska ansvarig familjehemskonsulent i samband med förnyelse av familjehemmets registerutdrag kontrollera det som nämns ovan.

  • Utbildning och information: Vi har också infört utbildningsprogram för både familjehemskonsulenter och familjehem för att öka medvetenheten om vikten av korrekta folkbokföringsuppgifter och de potentiella riskerna med bristfällig information.

  • Samverkan med myndigheter: För att stärka våra kontroller har vi etablerat rutiner för att verifiera folkbokföringsuppgifter och få tillgång till aktuell information.

Generellt, hur kontrolleras familjehem innan en placering?

Alla familjehem kontrollerats noggrant av oss innan placering sker. Att utreda ett familjehem är en lång process, det innefattar bland annat bakgrundskontroller av registerutdrag, vi använder oss av personliga intervjuer för att fånga upp eventuella förändringar inom familjehemmet och vi gör hembesök. Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer, exempelvis använder vi oss av BRA-fam. Socialnämnden har även lagstadgat utredningsansvar avseende hemmets lämplighet. Vi ska aldrig tumma på säkerheten och därför är kontroll av familjehem av största vikt.


UNT har också rapporterat om att ni gjort större vinst än andra bolag med liknande verksamhet - vad har ni gjort med vinsten?

Den bild som tecknas skapar intrycket att Madickengårdens främsta syfte är ekonomisk vinst - det är helt felaktigt. Hela 91 procent av vinsten, mellan år 2020 och 2022, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet för att hjälpa personer som blir utsatta för hedersrelaterat våld. Vi investerar mycket i att hjälpa och förbereda den placerade för livet efter skydds- och stödinsatser. Vi är mycket stolta över att 8 av 10 placerade går vidare från Madickengården till arbete eller studier.

Gävle kommun upplever att många kvinnor blir kvar länge hos er, har ni också den uppfattningen och vad beror isåfall det på?

Madickengården tar emot de mest komplexa ärendena inom skydd och säkerhet för personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Ofta har individerna varit placerade hos flera andra aktörer och i olika placeringsformer där tidigare insatser inte har gett önskat resultat. De är utsatta för allvarligt våld samtidigt som de har bristande språk- och samhällskunskaper. Ett liv under sådana förhållanden gör en människa extremt sårbar. Vi tar bland annat emot kvinnor som blivit könsstympade och personer som tvingats till äktenskap mot sin vilja. Det är helt naturligt att återhämtningstiden i dessa fall är längre. Det är viktigt att poängtera att beslut om insatsernas innehåll och längd alltid fattas av Socialnämnden. I sammanhanget är det viktigt att nämna att Socialnämnden i det aktuella ärendet inte haft synpunkter på hur vi eller familjehemmet utfört uppdraget.

Vårt främsta mål är att förbereda den placerade för livet utanför Madickengårdens skydds- och stödinsatser. Vår erfarenhet visar en majoritet av våra placerade lyckas gå vidare till arbete eller studier efter sin tid hos oss. Specifikt för de individer som placerats genom Gävle kommun, har vi sett att 8 av 10 har påbörjat studier eller funnit en plats på arbetsmarknaden efter avslutad insats. Vi är oerhört stolta över dessa resultat. Till skillnad från bilden som målas upp i artikeln från UNT, har de individer vi har haft äran att stödja lyckats ta sig igenom utmaningarna och kommit ut starkare på andra sidan. Vårt engagemang och våra insatser bidrar till att dessa individer inte bara övervinner sina hinder, utan lyckas skapa en stabil grund för sig själva. Vi är också stolta över att den bilden delas av flera av de berörda handläggarna från Gävle kommun. 

Nästa
Nästa

Bemötande av felaktiga uppgifter i media